Cum putem sa facem corect achizitia de bunuri de la producatorii autorizati ?

Ce facem cand nu vanzatorul produce bunulu in regie proprie?

Daca producatorul produce o marfa, indiferent ca este agricultor sau  mestesugar, pentru o intrare corecta a marfii in gestiunea unei societati trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte destul de importante. In general producatorii autorizati sunt persoane fizice care se inregistreaza la autoritatile locale, si primesc dreptul sa vanda o anumite cantitate de marfa.

 

Care este procedura?

Vanzatorul trebuie sa aiba un borderou de achizitii, ce trebuie completat in dublu exemplar, cate una de fiecare parte. Acest document tine loc de document fiscal, adica factura fiscala, pentru care cumparatorul face NIR. Datele ce trebuiesc inregistrate pe acest borderou sunt similare cu cele inregistrate pe factura fiscala, si anume: numele/denumirea vanzatorului si cumparatorului, data si numarul borderoului, produsele si preturile pentru fiecare bun vandut, semnaturile ambelor parti.

Pe langa acest borderou, e indicat ca cumparatorul sa ceara de la vanzator si copii dupa autorizatiile acestuia, si anume Certificatul de Producator, care trebuie sa fie valabil, si pe care sa se regaseasca produsele acceptate pentru vanzare. Deasemenea e bien sa se pastreze si o copie dupa Certificatul de Identitate al producatorului, valabil in cazul unui control.

Producatorul pastreaza un exemplar al borderoului, pe baza caruia face declaratia de venit anuala.

 

Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

bratanov_ion@yahoo.com

 

Leave a Reply