Cum se amortizeaza un mijloc fix?

Ce sunt mijloacele fixe?

Sunt imobilizarile corporale sau  necorporale ce se afla in posesia unei companii si indeplinesc niste conditii cum ar fi cea de valoare de intrare, durata de utilizare si scopul utilizarii. Valoarea minima a unei imobilizari corporale este de 2500 ron. In acelasi timp trebuie sa fie utilizate in companie minim 12 luni, adica durata de viata a respectivului activ sa depaseasca un an, exceptie fac doar anumite imobilizari necorporale, cum ar fi anumite softuri, drepturi…etc. In acelasi timp, toate aceste imobilizari trebuie utilizate in scopul obtinerii de venituri din expoatare, adica sa fie active pe durata utilizarii.

 

In ce consta amortizarea mijloacelor fixe?

Din amortizarea unui mijloc fix se intelege consumul acestuia, insa in evidentele contabile nu se diminuiaza valoarea imobilizarii, in schimb creste valoarea amotrizarii respectivului mijloc fix, astfel incat valoarea neta sa se diminuieze odata cu amortizarea mijlocului fix.

Durata de amortizare in general este standard, insa in anumite cazuri aceasta poate fi modificata, stopata, accelerata…etc. In marea majoritate a cazurilor perioada amortizarii mijloacelor fixe se stabileste confirm unui catalog de mijloace fixe utilizat in Romania, si in care se regasesc mai multe grupe de clasificare a imobilizarilor, dar si parioadele de amortizare posibile, trecute a interval. In functie de politica societatii , se poate utiliza atat intervalul minim sau maxim.

 

Care sunt inregistrarile?

In contabilitate inregistrarile contabile se pot face in urmatorul fel:

a)Achizitie mijloc fix si punere in functiune a acestuia:

20../21..=404/231/233

4426(daca e cazul)

 

b)Amortizare mijloacelor fixe:

68..=28..

Modele de cataloage de mijloace fixe corporale:

Anexa3_Catalog_MF_2005

catalogMF

Pentru detalii nu ezitati sa lasati un comentariu mai jos sau sa ma contactati.

 

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

 

 

bratanov_ion@yahoo.com

 

One Comment

  1. Navigand pe internetul romanesc uite ca am nimerit pe saitul dvs..

    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe acest sait si va urez cat
    mai mult succes!

Leave a Reply