Cum puteti receptiona un mijloc fix necorporal

Ce sunt mijloacele fixe necosrporale?

Sunt activele unei companii, si in special printre acestea se regasesc Brevetele, licentele, drepturile de autor, marci, programe informatice sau softuri. Aceste imobilizari pot diferi de cele corporale in mai multe cazuri. De exemplu valoarea de achizitie pentru mijloace fixe este de minim 2500 ron, in schimb la cele necorporale nu exista aceasta limita, adica puteti cumpara un drept sau un soft mai ieftin de 2500 ron. In acelasi timp, durata de utilizare a aceluiasi soft poate fi mai scurta de 12 luni, de exemplu cumparati drepturile de utilizare a unui soft in valoade de 1000 ron pe durata de 10 luni.

 

Cum se amortizeaza?

In functie de activ necorporal, acestea se pot amortiza diferit, insa in general metoda de amortizare este acea liniara. Durata de amortizare este cea a dreptului de utilizare. Daca perioada de utilizare este nelimitata atunci durata de amortizare se poate utiliza cea de 36 de luni. De exemplu daca cumparati un soft ce puteti sa-l utilizati pe perioada nedeterminata, puteti sa-l amortizati in 3 ani. Legislatia in vigoare se poate regasi in Codul Fiscal, Legea 571 la Art 24 pct 10. In cazul brevetelor sau a altor drepturi, perioada de amortizare este perioada contractului sau durata de utilizare a respectivelor drepturi.

 

Cum se face receptia?

Pentru receptie este nevoie sa intocmiti un proces verbal de receptie(raport receptie soft_site), ce trebuie sa aiba mentionate mai multe infirmatii necesare receptiei. Informatia ce trebuie mentionata pe proces verbal de receptie este: numar si data document achizitie, denumire furnizor, data punerii in functiune, denumire activ necorporal, descrierea acestuia, numar de buncati, specificatii tehnice, destinatie sau locatie, persoana resposabila, perioada de amortizare, rata lunara, data primei luni de amortizare…etc.

Pentru mai multe informatii si neclaritati, va rog sa ma contactati.

 

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

 

bratanov_ion@yahoo.com

Leave a Reply