Cum verific daca o firma este platitor de TVA?

Care agenti economici sunt platitor de TVA?

Sunt persoanele care depasesc un plafon stabilit de venituri, sau persoanele care cer expres sa devina platitori de TVA, adica sa devina platitori de TVA la cerere.

Care este plafonul pentur care un agent economic este nevoit sa devina platitor de TVA si la ce se element se refera acest plafon?

Elementul la care ne referim este Cifra de Afaceri, adica valoarea vanzarilor. Valoarea acestui plafon este de 65.000 EUR valabil in anul 2014, si cursul care se foloseste in acest moment este de 3.3817 eur/ron, adica cursul eur/ron la data aderarii Romaniei la UE. Valoarea exacta a acesti plafon este de 219.810,50 ron. Daca depasiti acest plafon in cursul lunii, imediat dupa depasire trebuie sa notificati ANAF, astfel sa deveniti platitor de TVA.

 

Unde verific calitatea de platitor de TVA?

Compania care este platitoare de TVA apare in evidenta Ministerului de Finante si se poate verifica foarte simplu accesand http://www.mfinante.ro/infocodfiscal.html unde introduceti codul fiscal si un cod de verificare afisat sau puteti accesa http://www.mfinante.ro/agentinume.html?pagina=domenii unde scrieti denumirea si orasul agentului economic.

Dupa accesare, va apar datele societatii cautate, si in dreptul sectiunii ” Taxa pe valoarea adaugata (data luarii in evidenta):” apare data de cand a devenit platitor de TVA sau apare textul “NU” daca in acest moment nu este platitor de TVA.

Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.

 

 

Ionut Bratanov, 0726.676.235

Contabil independent

 

 

bratanov_ion@yahoo.com

2 Comments

 1. Radu tanase

  Buna seara ași dori sa aflu despre o firma dac mai este platitoare de tva

 2. Nichiforov

  Buna ziua
  Cum pot verifica o firma din Italia dacă are cod TVA ( IVA ) ?
  Menționez ca susține ca are TVA dar nu s-a înscrie in Vies.
  Mulțumesc!

Leave a Reply