Cum incetez un contract de munca prin desfiintarea postului?
Cand se utilizeaza desfiintarea postului? Daca se reorganizeaza societatea, putem desfiinta posturile, cu conditia sa mentionam in organigrama firmei. In unele cazuri trebuie instiintat si Inspectoratul Teritorial de munca.
Ce pasi trebuiesc urmati? Conform Art. 65 sectiunea(4)-a – Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, din Codul mincii, adica Legea nr. 53/2003, etapele ce trebuiesc urmate sunt: 1.Se intocmeste o decizie a administratorului , si se mentioneaza motivele reorganizari societatii, se specifica ce dificultati au aparut, daca s-au produs transformari tehnologice, sau s-a modificat activitatea societatii. Aceasta decizie trebuie este la cunostinta angajatilor, mai ales celor afectati direct.
3.Dupa 20 de zile lucratoare conform Contractului colectiv de munca unic la nivel national, angajatorul trebuie sa intocmeasca decizia de incetare a Contractului Individual de Munca. 4.Apoi elibereaza o adeverinta de venit si de plata contributiei de somaj, pe perioada ultimilor 12 luni, in functie de vechimea contractului de munca a respectivului angajat.
Ce conditii mai trebuie respectate? La o concediere individuala, angajatorul nu trebuie sa ofere un loc de munca similar sau o optiune fostului angajat, si nici sa-l recalifice profisional pentru a putea integra angajatul inapoi in campul muncii.
In ce conditii somerul poate beneficia de indemnizatie de somaj? -stadiul de cotizare de minim 12 luni in ultimile 24 de luni premergatoare depunerii cererii de obtinere indemnizatie de somaj; -somerul nu poate realiza venituri salariale sau din activitati autorizate; -nu a depasit varsta de pensionare; -depune o cerere la agentia de ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala are domiciliul. Pentru mai multe informatii sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati.
Ionut Bratanov, 0726.676.235 Contabil independent
|